Economie gaat over keuzes maken

Gesteld dat je geen enkele affiniteit hebt met rekenen. Dat lijkt mij erg lastig in de supermarkt, maar niet overkomelijk. Er zijn genoeg mensen die 3,50 zien als mooie aanbieding voor twaalf rollen WC papier dat normaal 0,99 per vier rollen kost.

Je kunt je natuurlijk laten imponeren door iemand die losjes voorrekent dat het gemiddelde van kwadraten van cijfers substantieel groter is dan het gemiddelde van die cijfers zelf. Is dat dan een reden om je te keren tegen het cijfermatig vergelijken van situaties?

Economie is een discussievak

Op mijn middelbare school waren leraren vergeten te vertellen wat het leuke aan economie is: het is een discussievak, over uitgangspunten. Zo is het eenvoudig om iemand te vinden die uitlegt dat het niet gebruikelijk is om de waarde van de relatie met je geliefde op te nemen in je belastingaangifte. En toch maakt, als het er op aan komt, iedereen een keuze tussen of dat huis of die relatie. Overigens maakt niet iedereen de zelfde keuze.

In de kern is het maken van die keuze het oplossen van een economisch probleem. Zelfs al hebben wij niet de gewoonte van de waarde van zowel huis als geliefde in geld uit te drukken. Het punt is echter dat het toch mogelijk is de waarde uit te drukken in een getal - en laten we voor dat getal gemakshalve maar een bedrag noemen.

 

Jeroen van Rossum, 6 december 2017.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.

Bronnen: