Grenswerk en slimmeriken

Waar moet ik belasting betalen als ik in België woon maar in Nederland werk?

Met de absurd hoge huizenprijzen van dit moment is wonen in het buitenland aantrekkelijk. Je hoeft er niet eens ver voor weg. Wonen vlak over de Duitse grens is goedkoop, en je werk is hooguit een uurtje verder rijden. En ook het wonen in België heeft zo zijn voordelen.

Werken in Nederland blijft aantrekkelijk: de lonen liggen hoog. Dat is nodig omdat het leven hier zo duur is. Of zou het leven hier zo duur zijn omdat de lonen zo hoog zijn? Prettig is dat je belastingplichtig kunt blijven in Nederland, waardoor je hypotheekrente aftrekbaar blijft.

Internationale belastingverdragen

Al helemaal enthousiast voor de verhuizing? Je moet wel rekening houden met de spelregels, zoals ze zijn afgesproken in de internationale belastingverdragen. Basisregel is dat je loon- en inkomstenbelasting betaalt in het land waar je werkt, en dat geldt ook voor premies sociale verzekeringen.

Wanneer belasting betalen in woonland?

Werk je regelmatig thuis, dan wordt het al ingewikkelder. Het internationale belastingverdrag met België noemt in artikel 15 (dat met Duitsland in artikel 14) drie voorwaarden waar je aan moet voldoen om toch belasting te betalen in het land waar je woont.

  1. Je mag niet meer dan 183 dagen in een andere land zijn dan waar je woont.
  2. Je werkgever mag niet gevestigd zijn in een andere land zijn dan waar je woont.
  3. Je mag ook niet werken voor een vestiging die jouw werkgever heeft in een andere land dan waar je woont.

Incidenteel thuis werken verandert er dus niets aan dat je belasting blijft betalen in het land waar je meestal werkt. Maar let op als jij je werk regelmatig thuis doet. Je blijft je belasting betalen in Nederland, maar niet de sociale verzekeringen. Al in 1971 bedachten de Europese landen dat werknemers beschermd moeten worden tegen internationaal opererende werkgevers. Voor sociale verzekeringen, en daarmee voor betaling van de premies voor sociale verzekeringen, val je altijd onder het land waar je werkt. In Duitsland is dat een dure kwestie.

Hecht je er aan om je belastingen te betalen in Duitsland, als je daar naar toe verhuisd bent? Dan moet je zorgen dat je werkt voor een werkgever die daar gevestigd is. Als jouw Nederlandse werkgever het er voor over heeft kan hij natuurlijk een Duitse BV oprichten, waar jij bij in dienst komt.

Freelancer zocht de grenzen op

Het zou nog veel leuker worden om goedkoop in de Belgische bossen te wonen, en in Nederland te werken. Zo dacht een meneer die hard werkte in de ICT. Dat ging goed, tot hij zich als ZZP met eigen Belgische BV (een BVBA) ging verhuren. Dat was de Belastingdienst een brug te ver, en ook voor de rechter moest de man bakzeil halen. Hij moest gewoon Nederlandse belasting en sociale premies betalen.

Slordige administratie

De uitspraak van de rechter leert dat de rechter het eigenlijk wel prima had gevonden om de man Belgische belastingen te laten betalen. Er had alleen bewezen moeten worden dat het werk bijna altijd in België was uitgevoerd. Veel automatiseringswerk kan online gedaan worden, dus niets is onmogelijk. Pijnlijk was alleen dat het niet te bewijzen was met een deugdelijke administratie. De man gaf aan slechts 29.250 kilometers te hebben gereden naar opdrachtgevers, waar hij telkens 300 dan wel 440 kilometer voor moest reizen. Om die reden kon hij in een jaar maximaal 90 keer heen en weer hebben gereden. Jammer was dat hij niet werd geloofd. Een sluitende kilometeradministratie was overtuigender geweest (met dagelijks reisdoel en begin- en eindstand).

Tip: noteer kilometerstand bij onderhoudsbeurt

Er was natuurlijk helemaal veel duidelijkheid geschapen door een koppeling te maken met de aan klanten gefactureerde uren. Door mijn klanten laat ik dat doen in een Excel sheet. Tip: noteer niet alleen dagelijks de begin- en eindstand, maar noteer ook de kilometerstand als je auto voor onderhoud in de garage komt. Dan werkt het heel overtuigend om facturen van de garage te tonen waar kilometerstanden op genoemd worden.

Deze keer gold dus dat het wel slim bedacht was, maar onvoldoende geadministreerd. Slordig.

 

Jeroen van Rossum, 27 september 2018.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.

Bronnen: