Pijnlijke regels.

Of je nu werkgever of werknemer bent, vacatures hebt of solliciteert, je wilt toch iets weten over de mensen waar je mee praat. Het scheelt zo veel misverstanden.

De pedagoge

Onlangs vertelde iemand mij afgestudeerd te zijn in pedagogiek. Daarna was ze in het management gegaan, maar dat was niet bevallen. Ze was gaan werken als consultant.

 Uiteindelijk bleek dat wij weinig voor elkaar konden betekenen, maar na ons zo aardige contact keek ik toch even op LinkedIn. Ze had MBO Pedagogisch medewerker gedaan, mocht dus als groepsleidster werken op een kinderdagverblijf, had een half jaar MBO "management" (waar ik me altijd van afvraag in wat) gestudeerd en werkte nu als intercedente op een uitzendbureau.

Als ik dit vooraf had geweten had ik mijn taalgebruik aangepast. Ik had in concrete voorbeelden moeten praten over wat we leerden op school en in de praktijk. Helaas was dan nog sneller duidelijk geweest dat ik water naar de zee droeg.

AVG in de praktijk

Van de wet mag het niet. Je mag niet vragen om een foto mee te sturen met een sollicitatie. Uit die foto zou kunnen blijken dat klanten in je winkel bang van zo iemand worden. Je mag niet weten of het op prijs gesteld wordt dat je, als daar behoefte aan is, graag vegetarische en halal verantwoorde gerechten in je kantine (sorry, bedrijfsrestaurant) regelt. Is daar niet vooraf voor getekend, dan mag je niet spontaan bellen of mailen naar die ene sollicitant die achteraf gezien een blijvende indruk achterliet. "Hey, eh, zou je toch nog bij ons willen werken?"

Smeerolie

Is dit niet wat er eigenlijk mis is? Blokkeren we in onze wetgeving niet alle smeerolie?

© Jeroen van Rossum, 4 juni 2019.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.

Bronnen:

[1] Accountancy Vanmorgen, Privacy bij sollicitaties (3 juni 2019): https://www.accountancyvanmorgen.nl/2019/06/03/privacy-bij-sollicitaties-hebt-u-ze-nog-in-de-la-die-oude-cvs/?fbclid=IwAR3UPgUzRxP57z__A7Mgo5GZ17R-ngPmTfnASlhro3Kgjd2XtRIyT8Miy3I