HOME
 

 
Link naar ouder blog

Link naar HOME

Link naar recenter blog

Knevelarij rond Toeslagen?

Hoe definieer ik fraude?

Van fraude is sprake als je opzettelijk handelt (of nalaat) met financieel gewin als oogmerk.

Behoud salaris is soms fraude

Wat is financieel gewin? Soms dat je duizend euro in je handjes krijgt waar je volgens de regels geen recht op had. Soms gaat het om veel minder geld, soms om miljoenen en soms "gewoon" om een salaris of bonus.

Lees hier onder verder

Met enige regelmaat lees ik over mensen die een conflict met de Belastingdienst hadden. De rechter heeft het er druk mee, en dat leidt tot uitspraken die soms vermakelijk zijn.

Boete als je te weinig belasting betaalt

Volgens de huidige regels krijg je als belastingplichtige een boete als je te weinig belasting hebt betaald. Die boete is in principe 100% boven op de te weinig betaalde belasting. Als je er nou echt niets aan kon doen, dan kan je boete verlaagd worden tot slechts 25% - naast de rente natuurlijk.

Tegelijkertijd geldt dat je voor de rechter moet verschijnen als het gaat om veel geld; heb je voor meer dan honderdduizend euro niet aan de Belastingdienst afgedragen, dan worden er gewoon gevangenisstraffen uitgedeeld van tussen de zes maanden en zes jaren. Eigenlijk is de enige manier om aan die gevangenisstraf te ontkomen een boete afspreken met de Belastingdienst, die ook in de ogen van de rechter niet te laag is.

Boete voor Belastingdienst?

De hele kwestie met die ten onrechte als fraudeur behandelde mensen (bij met name de kinderopvangtoeslag) gaat natuurlijk over fraude. Het is in het belang van alle betrokken ambtenaren van de Belastingdienst om zo spoedig mogelijk een flinke boete (van in principe 100%) te betalen aan de mensen die te weinig toeslag kregen. Maar wat, als die mensen daar geen genoegen mee nemen?

Samenspaning door ambtenaren?

Volgens alle geldende regels zullen betrokken ambtenaren, van laag tot hoog, zich moeten verantwoorden bij de rechter. Daar zal vastgesteld worden dat ze een financieel belang nastreefden (in de vorm van hun salaris), en dat er daadwerkelijk te weinig betaald is (aan toeslaggerechtigden). Met wat pech voert zo'n enge advocaat zelfs aan dat sprake was van samenspanning, dus dat ambtenaren afspraken met elkaar maakten (over verdeling van taken en wie welk salaris zou krijgen of houden). Welk antwoord zullen die ambtenaren geven als de rechter vraagt "en u heeft de u opgedragen taak niet geweigerd"?

Fraudeurs in de gevangenis?

De strafmaat zal afhankelijk zijn van het bedrag waar betreffende ambtenaar voor verantwoordelijk was. Zeker als de slachtoffers een front vormen kan minimaal een gevangenis een aparte vleugel inrichten voor ex-belastingambtenaren.

Jeroen van Rossum, 27 maart 2020.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.

Bronnen: