Pensioenfondsen van ene crisis naar andere

Er was eens een tijd waarin pensioenen min of meer goudgerand waren. Jaarlijks werden ze verhoogd met een inflatiecorrectie.

Het zal twintig of dertig jaar geleden zijn dat de pensioenfondsen dachten dat ze hun verzekerden meer konden bieden. Ze gingen beleggen, eerst op kleine schaal, "op de beurs", in aandelen, in bedrijven.

Wie verdiende aan beursavonturen van pensioenfondsen?

Welke extra pensioenverhogingen de verzekerden er aan overgehouden hebben weet ik eigenlijk niet. Misschien aardig om eens op te zoeken. De keerzijde is natuurlijk wel triest; ieder zuchtje wind "op de beurs" leidt tegenwoordig tot onrust, het niet doorvoeren van inflatiecorrectie en soms zelfs verlaging van pensioenen. Voorlopig ben ik bang dat aan de aandelenbeleggingen van pensioenfondsen uitsluitend verdiend is door directeuren van die pensioenfondsen.

De ellende is natuurlijk dat je weinig opties hebt als je eenmaal vast zit in slecht renderende aandelen. Bij verkoop weet je in ieder geval zeker dat je een groot deel van je (oorspronkelijk ingelegde) geld kwijt bent. Afwachten tot betere tijden, niet bewegen tot de storm over is, lijkt vaak het beste advies. Tot de volgende crisis natuurlijk, de double dip of de triple dip.

Bouw goedkope woningen

Voor liquiditeiten die nu vrij komen zou ik zeggen: steek het geld in woningbouw. Ons tekort aan woningen is zo groot, dat de prijzen nog tientallen jaren ongekend hoog zullen blijven - zowel in koopsom als in maandelijkse huur. Dat wordt echt alleen maar erger door de politieke acties die huizenkopers moeten beschermen tegen het risico dat ze hun hypotheeklening niet meer kunnen aflossen. Wel moet je rekening houden met regionale verschillen. Het heeft geen zin om huizen te bouwen op plaatsen waar mensen niet willen wonen (bijvoorbeeld omdat er te weinig werk is). Wat wel zin heeft: goedkope huizen bouwen, waarbij huurders geen huurtoeslag nodig hebben om toch betaalbaar te kunnen wonen.

 

Jeroen van Rossum, 20 april 2018.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Bronnen: