De belegger

Een gepensioneerde leraar komt mij wat papieren brengen waar ik hem vier maanden geleden om vroeg. Hij was met vakantie aan de Franse zuidkust, en gaat volgende week naar Amerika - daar is onlangs zijn tweede kleinkind geboren. Later dit jaar gaat hij weer overwinteren in Spanje. Uitwisseling van gegevens gaat met dit soort bezoekjes aan mij, als hij weer eens in Nederland is, want email heeft hij niet. Zijn vrouw is handiger met computers.

Box3

Eenmaal binnen heeft hij nog een vraag. Zijn moeder overleed vorig jaar, en zijn dochters hebben elk negentienduizend Euro geërfd. Moeten ze daar belasting over betalen? Neen, de erfbelasting is niet het punt (het bedrag is kleiner dan wat je als kleinkind belastingvrij mag erven). Maar hoe moeten ze de rente aangeven?Dat moet dus in Box3 en als ze geen ander vermogen hebben is dit bedrag vrijgesteld. Alleen als het vermogen op 1 januari groter is dan twintigduizend Euro betaal je van het meerdere 1,2% inkomstenbelasting. Met een fiscale partner mag je vermogen en vrijstellingen optellen.

De spaarrente is tegenwoordig niet noemenswaardig hoger dan de belasting over Box3. En om te voorkomen dat zijn eigen erfdeel steeds minder waard wordt heeft hij het in een spaarfonds geparkeerd. Weet u zeker dat u daar geen risico mee loopt? Neen, hij heeft een voorzichtig risicoprofiel gekozen.

Risicoprofielen

Banken en verzekeraars proberen voortdurend extra dingen te verkopen met ons risicoprofiel als argument. Met wat simpele vragen word je ingedeeld in een van vier of vijf risicoprofielen. Het idee is dat je met een risicovolle belegging koerswinsten kunt halen, maar ook dat je bij beursdalingen al je geld kwijt kunt raken. Niet iedereen kan daar goed tegen. Het minste risico loop je als het geld op een spaarrekening staat. Ook heel voorspelbaar, hoewel niet geheel vrij van risico, zijn beleggingen in obligaties.

Obligaties

Op dit moment wordt er voor geld maar weinig rente betaald, laten we zeggen een procent per jaar. Een obligatie die vijf jaar lang telkens twee procent rente uitkeert is eigenlijk vijf procent meer waard dan een die telkens maar een procent rente uitbetaalt. Wat gebeurt er nu als de marktrente stijgt van een procent naar twee procent? Als je dan je obligatie verkoopt omdat je geld nodig hebt, blijkt hij vijf procent minder waard te zijn dan nu. Intussen heb je wel provisie moeten betalen aan de beheerder van het beleggingsfonds. Ook wil de Belastingdienst gewoon zijn deel: 1,2% per jaar (want het is een belegging in Box3).

Liquide middelen

Als het beleggingsfonds belegt in liquide middelen staat het geld op een spaarrekening. Meestal levert dat heel iets minder rente op dan bij een particuliere spaarrekening. Wel wil de fondsbeheerder zijn provisie verdienen. En natuurlijk wil de Belastingdienst zijn deel.

Sorry voor deze nare analyse van uw kansen.

 

Jeroen van Rossum, 26 september 2014.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.

Bronnen: