![]() |
![]() |
![]() |
Veel boze koppen over een betaling die gedaan moet worden aan de Europese Belastingdienst. Het duurde even voordat ik door had wat er aan de hand was, want er werd vooral veel onzin geschreeuwd.
Vergelijk de situatie maar met de maandelijkse afdracht loonbelasting. Je werkgever moet die belasting afdragen, op basis van je salaris, en daar moeten flink ingewikkelde berekeningen voor gemaakt worden. Na afloop van het jaar moet je een aangifte inkomstenbelasting doen. De berekeningen die je daar voor moet doen zijn een stuk eenvoudiger, maar er zijn meer onderwerpen om rekening mee te houden (zoals betaalde hypotheekrente). En wat iedereen altijd het aller leukste vindt: tegelijk met de belasting die je volgens deze laatste berekening moet betalen, krijg je alle eerder betaalde loonbelasting terug. Om deze reden leven veel werknemers in de waan dat inkomstenbelasting iets is wat je altijd terug krijgt.
Met de "naheffing van Brussel" werkt het dus ook ongeveer zo. Maandelijks betaalt Nederland een bijdrage voor de kosten van de EU, helemaal zelf berekend, volgens afspraken die Nederland gemaakt heeft binnen Europa. En na afloop van het jaar heeft Nederland zelf nog eens nagerekend hoeveel er echt betaald had moeten worden. Voor die jaarlijkse afrekening kon rekening gehouden worden met meer factoren, helemaal volgens de afspraken die Nederland zelf gemaakt heeft met de andere Europese landen. Onder de factoren waar na afloop van het jaar wel rekening mee gehouden wordt zit bijvoorbeeld de winst die gemaakt wordt met activiteiten uit de informele economie, zeg maar het criminele circuit.
Omdat niemand een nette boekhouding voert van illegaal verdiend geld, is het niet eenvoudig om bijvoorbeeld in een kamertje op het kantoor van de Belastingdienst alle opgaven van iedereen te verzamelen en een keer per maand op te tellen. Daarom doet het CBS daar onderzoek naar. En wat blijkt: er wordt in Nederland best veel verdiend in de criminaliteit. Het is jammer dat onze Belastingdienst daar niet gewoon belasting over heft, want wij moeten er wel een deel van afdragen aan Brussel. We hebben immers afgesproken dat de kosten van de EU gedekt worden door een percentage van alles wat er is verdiend.
Wat mij nou het meeste fascineert zijn de verschillen tussen de diverse Europese landen.
Statistiek © nu.nl / Jolien ten Velden, 28 oktober 2014 (http://www.nu.nl/politiek/3914656/brussel-heeft-cijfers-naheffing-niet.html), gebaseerd op cijfers verzameld door Financial Times (http://im.ft-static.com/content/images/2d981f12-5adc-11e4-8625-00144feab7de.pdf).
De meest Christelijke landen (Frankrijk, Polen en Spanje, maar ook Denemarken en Zweden) krijgen geld terug. Alsof in die landen geen geld verdiend is in de informele economie. Prostitutie bestaat daar kennelijk niet, of in ieder geval niet betaald.
Jeroen van Rossum, 29 oktober 2014.
De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.
Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.