Ervaring in de Horeca is een pre, maar geen must

Wijn wordt gemaakt door alcohol toe te voegen aan druivensap.

Hopelijk is het niet de algemeen geldende warenkennis in de Horeca. Wel kregen wij het vorig jaar nog te horen van de bediening in een restaurant met pretenties.

Wij waren niet echt verbaasd over een item in het nieuws van vanochtend: de horeca heeft moeite om geschoold personeel te krijgen.

Vervelend is dat nou toch.

Goedwillende studenten

Natuurlijk zie ik ook wel dat je als gast zomaar een duurder of een extra gerecht bestelt als dat wordt aanbevolen door een correcte bediening. Ook herken ik wel dat je als gast sneller terug komt als het eten helemaal in orde was.

Eigenlijk is het geen nieuws. In horecagelegenheden bij ons in de binnenstad zijn we steeds meer gewend bediend te worden door goedwillende studenten. Mogelijk hoogtepunt, de tekst in een personeelsadvertentie deze week: "ervaring in de horeca is een pre, maar geen must".

Beter betaald in andere sectoren

Aan de andere kant ken ik verschillende mensen waar ik van weet dat ze goed zijn opgeleid voor werk in de Horeca. Ze werken niet (meer) in de Horeca. Betere betaling hoor ik vaak als reden om in een andere sector te gaan werken.

Vorig jaar wist de werkgeversorganisatie nog met de CNV bond een CAO af te sluiten die beter leek voor de werkgevers dan voor de werknemers. Die werknemers protesteren nu dus met de voeten, door iets anders te gaan doen.

 

Jeroen van Rossum, 26 maart 2018.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Bronnen