Vermogensbelasting is slecht voor armen

Je zou verwachten dat vermogensbelasting de positie van de armeren verbetert. Niets blijkt minder waar, volgens onderzoek van de OESO.

Niet de hoogte van de belasting blijkt de doorslag te geven, maar de vormen van inkomen waar belasting over wordt geheven.

Internationaal vergeleken doen wij het in Nederland helemaal nog niet zo verkeerd, ook al steeg de Gini-coŽfficiŽnt in Nederland van 0,27 in 1985 naar 0,30 in 2015.

Deze Gini-coŽfficiŽnt staat voor de mate waarin het inkomen binnen een land terecht komt bij de rijkste inwoners. Zo was dat (in 2014) ruim 40% in Rusland en de USA, 50% in China en meer dan 60% in zuidelijk Afrika.

Zie Wikipedia voor meer uitleg over de Gini-coŽfficiŽnt.

 

Jeroen van Rossum, 16 april 2018.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Bronnen: