IBAN belemmert bankhoppen

Het leek zoīn goed idee: IBAN.

Binnen de EU hebben wij een gemeenschappelijk Europees systeem van bankrekeningnummers, onder de naam IBAN. Het is niet bepaald door wetgeving van de EU, maar door de banken - ongetwijfeld wel op uitnodiging van de EU.

EfficiŽnt betalen in heel Europa

Het systeem van IBAN gaat verder dan alleen nummers. Het maakt een efficiŽnt betalingsverkeer door geheel Europa mogelijk. Geen dure en weken kostende procedures om te betalen aan een leverancier in een ander land, gewoon gratis betalen binnen een dag - alsof geld wordt uitgewisseld tussen twee in Utrecht gevestigde banken. Dat het gratis is werd overigens wel afgedwongen door de EU.

De banken hebben wel een angel ingebouwd: de naam van je bank maakt deel uit van je IBAN. Nadeel voor ons (en voordeel voor de banken) is dat we niet zo makkelijk uit wraak naar een andere bank kunnen overstappen. Omdat enkele bankiers onontkenbaar te ver gingen met zelfverrijking accepteert de politiek dit niet.

Hoe boos is de consument?

Een simpele oplossing voor het technische probleem dat nu door bankiers zal worden genoemd. De vier letters van de bank (positie vijf tot en met acht van IBAN) kun je vervangen door de vier letters van een andere bank. Gevolg is wel dat het controlegetal (posities drie en vier) ook veranderen. Een consument die oprecht boos is zal daar geen belemmering in zien.

 

Jeroen van Rossum, 16 april 2018.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Bronnen: