Koppel sociale verzekeringen minder aan bedrijfssector

Wie werkt er tegenwoordig nog van school tot pensioen binnen een sector?

Weg met de praktijk dat grote bedrijven zich wel en goedkoper kunnen verzekeren, en daarmee een concurrentievoordeel hebben op kleine bedrijven.

Pensioenen en sociale verzekeringen koppelen aan de sector waarin wordt gewerkt is gebaseerd op een verouderde gedachte. Werken doe je in je vakgebied, en dat vakgebied blijkt nodig binnen heel verschillende bedrijven. Boekhouders, kantinedames en chauffeurs vind je in fabrieken en kantoren, en bij gespecialiseerde dienstverleners. Valt de winst even tegen (zoals bij V&D), dan krijgt iedereen het verzoek om een andere werkgever te zoeken. Nieuw personeel krijgt eerst een proeftijd via een uitzendbureau. Waarom dan hoppen van het ene pensioenfonds naar het andere?

Klein bedrijf moeilijker te verzekeren

Een belangrijke stap is om werknemersverzekeringen los te koppelen van de bedrijfstak of sector. Een volgende stap mag van mij zijn om de onderlinge solidariteit tussen grote bedrijven en kleine bedrijven te versterken. De huidige praktijk is dat kleine bedrijven onverantwoorde risico´s dragen door het aannemen van personeel. Zij hebben niet de kansen die grote bedrijven wel hebben, om zich goedkoop te verzekeren. Daar moet nodig iets aan veranderen; nog steeds werkt 50% van de werknemers bij een klein bedrijf.

 

Jeroen van Rossum, 18 april 2018.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Bronnen