Koolzaad verdringt tarwe

Op fietsvakantie viel mij dit jaar in noordoost Frankrijk op hoe veel koolzaad er was geoogst. Al vroeg in de zomer (logisch, met dit warme jaar) en enorme grote hoeveelheden velden. Niet meer zoals tien jaar geleden hier en daar een verdwaald veldje, neen echt een serieuze industrie.

Is er geen droog brood meer te verdienen met de granen die de Lorraine vroeger zo rijk produceerde? Het is denk ik vooral verdringing. We zullen er aan moeten wennen dat de goudgele heuvels tarwe en rogge van weleer steeds meer hardgeel worden gekleurd door koolzaad. De boeren volgen (begrijpelijk) het geld, en dat zit nu in de olie die jonge industrieŽn winnen uit het zwarte zaad.

 

Jeroen van Rossum, 7 augustus 2018.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

 

Bronnen: