Te weinig verdiend

Als zelfstandige moet je minimaal 1.225 uren per jaar aan je onderneming besteden. Althans, als je gebruik wilt maken van bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. Dat gaat om forse aftrekposten.

Een meubelmaker uit Twente kreeg bezoek van de belastinginspecteur. Die vond dat de meubelmaker maar bar weinig verdiende. Dan is er vast wel zwart gewerkt, zal de inspecteur gedacht hebben. Dat was alleen niet hard te maken, de administratie was kennelijk goed genoeg gedaan. Dan maar zoeken naar een andere stok.

Foei, geen urenadministratie

De meubelmaker bleek geen urenadministratie te hebben bijgehouden. Volgens de brancheorganisatie hanteren meubelmakers gemiddeld € 30 als uurtarief. Maar al pratend over koetjes en kalfjes weet de belastinginspecteur los te krijgen dat de meubelmaker onlangs nog een project van € 800 had uitgevoerd, waar hij 20 uren werk voor had gecalculeerd. Dus, concludeerde de controleur, hij kon uitrekenen hoeveel uren de meubelmaker had gewerkt door de omzet te delen door € 40 per uur. Een forse belastingaanslag volgde, want bij de door de belastinginspecteur berekende zeshonderd werkuren per jaar heb je natuurlijk geen recht op aftrekposten voor ondernemers.

Iedere dag met plezier aan het werk

Later, bij de rechter, vertelde de man dat hij iedere ochtend tussen 9:00 en 9:30 uur begint met werken en dan tot 16:00 of 16:30 uur door gaat. Het is niet genoemd, maar ik denk dat hij tussendoor nog wel even een kop koffie en een boterham neemt – het is de man gegund. Het werk is zo leuk, dat de meubelmaker ook regelmatig in het weekend werkt. En met vakantie gaat hij ook al nooit.

Waarom verdien je dan zo weinig? Typisch een vraag die je van de rechter mag verwachten. Nou, de man noemde zichzelf al op leeftijd, en dan is het tempo niet meer zo hoog. Hij beleefde er veel plezier aan om een opdracht heel zorgvuldig uit te voeren, heel netjes te werken. Je verdient dan misschien wel minder dan een ander, maar als je iedere dag plezier beleeft aan je werk is het dat waard.

De belastinginspecteur verloor de strijd.

Het hele verhaal gaat over drie kalenderjaren. Afgezien van de sappige details staat er altijd maar weinig in de uitspraak van de rechter. Toch voel ik aan mijn water dat de meubelmaker AOW kreeg die inging in de loop van het eerste jaar waar de controle over ging. Dan mag je ook denken “leuk, iemand die nog wat blijft klussen in plaats van achter de geraniums dood te gaan”. En ik denk dat de rechter dat ook vond.

Les voor de toekomst

Wie wat jonger is mag de uitspraak zien als een waarschuwing. Zorg voor een duidelijke berekening van de uren die je aan je onderneming hebt besteed. Leg ook duidelijk uit waarom je zo veel uren niet kon factureren. En laat je hele berekening zien voordat de Belastingdienst er vragen over stelt.

 

Jeroen van Rossum, 8 oktober 2018.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.

Bronnen: