485.000 fouten geconstateerd

De Belastingdienst vond bij 485.000 mensen een verschil tussen hun vermoedelijke inkomen en wat was geregistreerd voor de Toeslagen. Voor 400.000 mensen werd dat meteen gecorrigeerd (inclusief een briefje dat de correctie terug te draaien is als de correctie niet klopt). Aan 85.000 mensen werd alleen een briefje gestuurd met het verzoek om er zelf even naar te kijken (alsof iemand dan begrijpt wat de bedoeling is).

Verouderde gegevens

De nu uitgevoerde correcties zijn gebaseerd op de definitieve jaaropgaven 2017. Welk datagedreven bedrijf zou daar nog genoegen mee nemen? Een beetje vooroplopende e-commerce detaillist wil deze week inkopen wat volgende week verkocht wordt, op basis van de informatie die consumenten vorige week opzochten. Zelfs een weinig innovatieve winkelier kijkt naar buiten, ziet dat kouder wordt en denkt "laat ik eens wat warme jassen inkopen om in de komende maand te verkopen.

Bestandseigenaar UWV blokkeert effectief beleid

Op zich zou de Belastingdienst prima in staat zijn om correcties in het voor Toeslagen geschatte inkomen snel uit te voeren. Maandelijks sturen alle werkgevers een bestand in met alle inkomensgegevens van hun werknemers. Dit gebeurt (verplicht) bij de aangifte loonheffingen.

De toeslagen zijn verantwoordelijk voor een extra hoge marginale belastingdruk, rond het minimumloon regelmatig rond de 100% inkomensafhankelijke heffingen. Juist schommelingen in het inkomen van deze categorie mensen zijn snel te detecteren aan de hand van de maandelijkse loonopgaven. Een probleem zit echter in de eigendom van de bestanden, krijg ik iedere keer te horen als ik daar vragen over stel aan de Belastingdienst. De loonbestanden van werkgevers worden in eerste instantie doorgestuurd naar het UWV, en pas na afloop van het jaar krijgt de Belastingdienst een uittreksel met jaaropgaven. Mij lijkt dat een weeffoutje in de regelgeving, dat zo snel mogelijk moet worden hersteld.

Laat Belastingdienst ongelukken voorkomen

Het is heel nuttig dat het UWV snel gegevens krijgt over ieders inkomen volgens loonstrookjes. Maar hoe moeilijk is het om bij de Belastingdienst een kopietje achter te houden van de aangiften loonheffing? Zet er daar wat datacrunchers op, met de opdracht om ongelukken te voorkomen. Geen grotere bedragen aan Toeslagen uitbetalen dan waar mensen recht op hebben, voorlopige teruggaven inkomensheffing pas uitbetalen nadat is geconstateerd dat er meer loonheffing is ingehouden. En dat is dan nog ter voorkoming van de eerste twee ongelukken die ik regelmatig zie gebeuren.

 

Jeroen van Rossum, 15 oktober 2018.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.

Bronnen: