Digitaks

Sommige bedrijven zijn zo groot dat ze alle regels kunnen ontwijken.

Techreuzen zijn bekend omdat bijna iedereen dagelijks voor hun producten betaalt (direct dan wel indirect). In de UK moeten ze nu een belasting gaan betalen waar zij zich niet aan kunnen onttrekken.

Europese wetten

Hoewel de meeste leden van de EU ook die belasting wilden invoeren, lukte het nog niet om daar een unanieme keuze van te maken. Die unanimiteit is nodig om te voorkomen dat bedrijven hun activiteiten zo presenteren dat inkomsten honderd kilometer verderop verdiend lijken te zijn (en daarmee buiten de belastingheffing vallen). Leden van de EU beseffen echter ook dat als je eenmaal begint aan gemeenschappelijke regels, je voor je het weet vast zit aan nog meer regels. Zo ontkomen de grootste bedrijven aan het betalen van belasting.

Voordelen van Brexit

Eenmaal gekozen voor niet samenwerken met anderen, hoeven de Britten geen rekening meer te houden met moeizame onderhandelingen. Ze voeren gewoon zelf een techbelasting in. Goed gedaan! Hopelijk krijgen jullie navolging.

 

Jeroen van Rossum, 31 oktober 2018.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.

Bronnen: