Wakeup call genegeerd

Twee ziekenhuizen failliet. Pijnlijk voor alle betrokkenen.

Voorspelbaar

Helaas kon iedereen het al zien aankomen.

  1. Al jaren geleden viel de politieke beslissing dat deze twee ziekenhuizen overbodig zijn. Omdat er al genoeg alternatieven zijn waren deze twee niet aangewezen als systeemziekenhuis. Wie het met die beslissing niet eens was had zich eerder moeten melden.
     
  2. Een ook voor andere branches aardig waarschuwingssysteem beschrijft Deo van der Geld: als je structureel veel uitzendkrachten en ZZP ziet, voert de directie vermoedelijk slecht personeelsbeleid. Misschien is dat beleid gevoerd onder druk van politieke keuzes, maar ook politieke keuzes moet je tijdig kunnen bijsturen.

Kaasschaafdilemma

Mogelijk speelt hier ook nog het kaasschaafdilemma. Iemand heeft besloten dat het budget omlaag moet. Hoe ga je daar mee om? Probeer je om met minder geld het zelfde product te leveren? Kansloos.

Je zult moeten kiezen wat je wel blijft doen. Bijvoorbeeld omdat je daar beter in bent dan anderen. Met andere dingen stop je gewoon. Door duidelijk te zijn over die keuze gunnen financiers je de ruimte om bijvoorbeeld een jaar te nemen voor de afbouw van activiteiten waar je mee stopt. Wil je omgeving dat je toch door gaat met wat jij zelf wilde stoppen? Iemand die meent wat hij zegt heeft daar geld voor over. Kiezen is dus een ultieme methode om aan financiers duidelijk te maken dat je meer geld nodig hebt.

Inspirerende omgeving

Kiezen voor de dingen waar je beter in bent dan anderen betekent ook dat je de beste mensen naar je toe trekt. Die willen immers zijn waar het gebeurt, waar hun vak zich het beste ontwikkelt.

Helaas lieten de directies van deze ziekenhuizen na de belangrijke keuzes te maken. Zij hadden beter zelf ontslag kunnen nemen. Nu is er een curator nodig om falende directeuren te lozen.

 

Jeroen van Rossum, 31 oktober 2018.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.

Bronnen: