Wiede wiede mediwiet

Een mevrouw had een lange lijst medische klachten. Ze werd gek van de pijn. De enige manier om die pijn te bestrijden was olie van bepaalde soorten hennep. Wat ze er mee deed is nergens te vinden, maar haar huisarts vond het een goed idee. Ze kreeg zelfs een jaarlijkse vergoeding van haar zorgverzekeraar om zelf hennep te kweken.

Een enkele keer viel de oogst van haar plantage thuis tegen. Dan ontkwam ze er niet aan om een lokale coffeeshop te bezoeken. Dat was natuurlijk duurder dan zelf verbouwen. Geen nood, in haar aangifte inkomstenbelasting trok ze gewoon de extra gemaakte kosten af als ziektekosten.

Belastingambtenaar is tegen

Met die aftrekpost was de belastinginspecteur het niet eens. Zo ontstond een slepende juridische kwestie. Als een kwestie eenmaal de rechter haalt, kunnen wij allemaal genieten van het verhaal.

Verklaringen van vijf artsen

Mevrouw had uiteindelijk verklaringen van een stuk of vijf artsen ingeleverd. De een gaf aan dat zij pijn had, de ander dat mevrouw zelf verklaard had dat ze minder pijn had door wiet te gebruiken. Een arts verklaarde zelfs plechtig dat niet bewezen kan worden dat gebruik van marihuana niet kan helpen tegen het voelen van pijn. Lees die zin nog maar eens, om je vertrouwen in de medische stand te stutten.

Illegaal verkregen en dus geen aftrek

De belastinginspecteur werd er niet warm of koud van. Het is illegaal spul, illegaal verhandeld, verkocht door criminelen, en dat is niet aftrekbaar. Tegen die redenering kon de rechter niet op.

De door de zorgverzekeraar betaalde vergoeding om zelf te kweken was prima, maar extra kosten aftrekken niet.

 

Jeroen van Rossum, 16 november 2018.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.

Bronnen: