Vraag: welke reiskostenvergoeding is geldig voor een WIW-dienstbetrekking?

Sinds kort ben ik bij de gemeente Emmen in dienst als WIW-er (een WIW-dienstbetrekking, dus geen werkervaringsplaats). De gemeente heeft de uitvoering van de WIW neergelegd bij de stichting RAP. Welke regeling is geldig met betrekking tot de reiskostenvergoeding? Geldt hier het Reisbesluit (minder dan 10 km geen vergoeding; 12c/km op de fiets en 19c/km met de auto, dan wel kaartjes openbaar vervoer; bij carpoolen mag er een meervoud van 19c/km worden vergoed tot een maximum van 60c/km) voor woon-werk verkeer? Meermalen navragen om de officiele regels heeft niets opgeleverd. Zakelijke kilometers worden vergoedt door de inlener, in mijn geval Duurzaam Drenthe. Dit geeft geen enkele probleem.

I. P. te Emmen.

U heeft inkomen uit arbeid, want u krijgt deze uitkering (in plaats van een andere) omdat u uw huidige werk doet. Dit betekent dat de normen van de loonbelasting van toepassing zijn op de vraag welk deel van de vergoeding belastingvrij is. Krijgt u een vergoeding die ruimer is dan de normen toelaten, dan betaalt u gewoon loonbelasting over het verschil met de norm. Krijgt u minder dan de norm, dan is dat vooral erg zonde van de belasting die u niet kunt besparen. Welke ruimte de WIW biedt u een meer of minder ruime vergoeding te geven kan ik niet voor u nagaan, omdat ik mij (om redenen van rentabiliteit) sinds vijftien jaar niet meer specialiseer in uitkeringen. Voor wie zich afvroeg waar WIW voor staat: Wet Inschakeling Werkzoekenden, een subsidieregeling om werkgevers te stimuleren jongeren (tot 23 jaar) in dienst te nemen die volgens het Arbeidsbureau anders langdurig werkloos zouden worden of blijven.

Vergoeding van zakelijke kilometers vormt geen probleem, schrijft u. De door u genoemde ƒ 0,12 geldt inderdaad voor per fiets afgelegde kilometers, zoals voor iedere per auto afgelegde kilometer ƒ 0,60 vergoed mag worden. Bij reizen per openbaar vervoer mogen de kaartjes volledig vergoed worden.

Omdat u vast gedetacheerd bent bij een opdrachtgever, voldoet u aan de veertigdagenregeling en zijn op uw vergoeding voor reiskosten naar uw gewone werkplek de gebruikelijke tabellen voor woonwerkverkeer van toepassing. Dus tot een reisafstand van tien kilometer enkele reis is geen cent belastingvrij te vergoeden. Bij grotere afstanden geldt onderstaande tabel. Bedragen gelden als maandelijkse vergoeding bij een werkdag per week, gedurende maximaal vier dagen per week. Bij vijf werkdagen per week mag u bij een afstand van achttien kilometer per auto maandelijks dus 4 * ƒ 49,17 = ƒ 196,68 belastingvrij ontvangen.

10 tot 15 km 39,80
15 tot 20 km 49,17
meer dan 20 km 67,50

Indien dit voor u voordeliger is mag u ook alle kaartjes openbaar vervoer bij uw werkgever inleveren en deze volledig laten vergoeden, verhoogd met ƒ 200 per jaar om van huis (of werk) bij bus of trein te komen. Over de vraag of vereist is dat de afstand enkele reis meer dan tien kilometer is doet de Belastingdienst halfslachtig, maar zeker is dat als u per openbaar vervoer reist u altijd de kilometers volgens het spoorboekje mag rekenen en iedere zone op uw strippenkaart als vijf kilometer gerekend wordt. Opvallend is overigens dat niemand (inclusief de fiscus) het heeft over een verlaging van genoemde ƒ 200 indien op minder dan vier dagen per week wordt gereisd.

© Jeroen van Rossum, 18 september 2000.