Laagste inkomens betalen hoogste belasting

Het is mij al decennia een doorn in het oog: juist de laagste inkomens betalen de hoogste belasting.

Bij belastingheffing wordt altijd gezegd dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Daarom hebben wij een progressief belastingtarief. Grofweg gezegd betalen de laagste inkomens 37% en de hoogste inkomens 52% belasting.

Was het leven maar zo simpel.

Die 52% heffing maakt het rendabel om constructies aan te gaan, waardoor feitelijk veel minder betaald wordt. Wij als Nederlandse samenleving zouden per saldo meer belasting binnen krijgen van de mensen met de hoogste inkomens, als het hoge tarief omlaag ging. Als bijvoorbeeld 40% het tarief voor de hoogste inkomens zou zijn, dan zouden belastingontwijkende constructies niet meer lonen. Combineer dat met twee andere maatregelen en je zit helemaal safe. Eerste maatregel: verhuis de eigen woning van Box1 naar Box3, waardoor aftrek van hypotheekrente vervalt en voor het wonen in een duur huis ook zonder draconische regels gewoon meer betaald wordt. Tweede maatregel: schaf de aftrek van pensioen- en lijfrentepremies af.

Lagere inkomens voelen te hoge belastingdruk

Veel interessanter is de materie rond de laagste inkomens. Uit mijn eigen praktijk ken ik voorbeelden van mensen die netto minder over hielden op het moment dat ze bruto meer gingen verdienen. De schuld leg ik bij de voorstanders van inkomensafhankelijke subsidies en ondersteuningen.

Het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid (SZW) liet onderzoek doen waar uit blijkt dat mensen met een inkomen rond de 25.000 Euro per jaar tot 90% heffing voelen.

Het onderzoek concludeert dat er groepen mensen zijn in Nederland die nauwelijks een prikkel voelen om te werken, door deze belastingdruk. Zelf herken ik de waarde van het onderzoek, maar ik durf best te stellen dat ik groepen kan aanwijzen die er nog veel erger voor staan (zie de punten rond 120% in de grafiek). En ik zou gemeenten graag adviseren in pogingen om daar iets aan te doen.

Meer als punt op de horizon pleit ik voor een degressief belastingtarief, waarbij de laagste inkomens 60% en de hoogste inkomens 40% belasting betalen. Als iemand daar behoefte aan heeft leg ik graag uit waarom dat beter is voor mensen met een laag inkomen dan de huidige situatie.

 

Jeroen van Rossum, 11 april 2017.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.

Bronnen

 

Achtergrond