Te ver gegaan?

Een meneer uit het westen van het land vond dat hij zo ziek was dat hij veel moest wandelen in frisse boslucht. Gelukkig had hij voldoende geld op de bank staan om een huisje in het bos te kopen, voor iets meer dan zes ton.

Niet dat de Belastingdienst ontkende dat meneer ziek was, maar om nou die zes ton van zijn inkomen af te trekken als ziektekosten, dat ging te ver. Omdat meneer het daar niet mee eens was ging hij over de kwestie procederen. Wanhopig werd hij er van, al die tegenwerking van de staat. Schadevergoeding moest hij hebben, voor geleden immateriŽle schade. Nog een reden om te procederen dus.

Na een jaartje of vijftien procederen is er nu een uitspraak in hoger beroep. De aankoopsom van de woning is niet aftrekbaar, en meneer krijgt geen schadevergoeding. Maar ik weet bijna zeker dat meneer in cassatie gaat bij de Hoge Raad: de door hem gevraagde kwijtschelding van griffierechten krijgt hij niet. Reden: ondanks dat hij op papier een schuld van een half miljoen aan zijn kinderen heeft vastgelegd (als truc om belasting over zijn erfenis te voorkomen), heeft hij vrije beschikking over een half miljoen op zijn spaarrekening.

Jeroen van Rossum, 19 mei 2017.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.