Moet fiscus publiceren welke software goed is?

Kennelijk heeft het bedrijf GBNED een nieuwe PR medewerker. In ieder geval is de weg naar de publiciteit gevonden. Vrij plotseling worden wekelijks meerdere berichten opgepikt door de vakpers.

Een van de berichtjes deze week was wel aardig gevonden. Dat het leuk zou zijn als de Belastingdienst op basis van haar controles cijfers beschikbaar zou stellen over de kwaliteit van softwarepakketten. Met name: hoe vaak en voor welke bedragen constateert de fiscus dat er fouten zitten in een administratie die met een pakket wordt gevoerd.

Gezegd moet worden dat het een welkome aanvulling zou zijn op de staatjes die GBNED produceert. Als fabrikant van een softwarepakket kun je voor Ä 1500 jouw pakket op de site van GBNED laten opnemen. Het idee is dat potentiŽle klanten daar kunnen vergelijken welk pakket het beste bij ze past.

Op haar site vraagt GBNED zich af of er verschillen zijn tussen kleine ondernemers die zelf hun boekhouding doen, en de ondernemers die een accountant of boekhouder inschakelen. De veronderstelling van GBNED is dat er minder vaak naheffingen en boetes opgelegd worden bij bedrijven die gebruik maken van een boekhouder. De gebruikte software zou misschien wel minder verschil uitmaken.

De gevraagde cijfers zullen er niet komen, weet GBNED ook wel. "Natuurlijk moeten gecontroleerde bedrijven niet met naam en toenaam in de media verschijnen en anoniem blijven, maar enige transparantie over de rol die boekhoudsoftware mogelijk heeft bij juiste belastingaangiftes lijkt me wel van toepassing in dit digitale tijdperk". Zelf denk ik dat er nog een ander probleem is: de fiscus zal niet willen of mogen publiceren welk bedrijf goede of slechte software produceert. Misschien kan GBNED zelf aan ondernemers vragen om na iedere belastingcontrole op te geven of de schade meeviel?

Jeroen van Rossum, 20 mei 2017.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.