Lage BTW bij (seks)lustopwekkende middelen?

Wij kennen in Nederland twee tarieven BTW: hoog en laag. Het zou correcter zijn om te zeggen dat we een gewoon (hoog) tarief hebben, en dat er uitzonderingen zijn met een laag tarief. Maar dat is spelen met woorden.

Om allerlei redenen betaal je over voedsel en drank (behalve als er alcohol in zit) het lage tarief BTW, en niet het gewone hoge. Best prettig wel, dacht een dame die een seksshop uitbaatte. Ze verkocht allerlei producten die waren bedoeld om door mensen te worden gegeten en gedronken. En aan de Belastingdienst droeg ze netjes het lage tarief BTW af over dit deel van haar omzet.

Bij een belastingcontrole bekeek de controleur de potjes en flesjes eens aandachtig, en ook de etiketten. "Libidoforte", "Spanish fly", "Rush herbal poppers". En waar dient dat dan voor?

De inspecteur legde een naheffingsaanslag op, want hij had uitgevonden dat het allemaal was om opgewonden van te raken.

Mevrouw liet zich niet voor een gat vangen. Ze maakte bezwaar en uiteindelijk bij de rechter betoogde ze dat het voedingssupplementen waren. Aanvullingen op de eetwaren die onder het lage tarief vallen. En als dat nog niet genoeg mocht zijn, volgens de Dikke Van Dale is immers eetwaar "al wat bestemd is om door mensen gegeten te worden". Helaas, de rechter kon ze er niet mee overtuigen.

Bij de hogere rechter bereikte ze meer. Het zijn immers allemaal middelen die bedoeld zijn om te eten of te drinken, en ook wat er in zit is bedoeld voor menselijk gebruik. Dat de middeltjes worden aangeprezen en gebruikt om seksuele lusten op te wekken, dat is minder belangrijk.

Alsof je artisjokken koopt bij de groenteboer of oesters bij de visboer dus.

Jeroen van Rossum, 23 mei 2017.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.