Sectorpremies zijn achterhaald

Sectorpremies zijn achterhaald, zegt fiscaal-jurist Ton Mertens op 12 juni 2017 in de Volkskrant. Afhankelijk van je vakgebied was dat dertig jaar geleden al zo. Als boekhouder werkte ik in zeer uiteenlopende bedrijfstakken. Voor steeds meer beroepen geldt dat ze niet gebonden zijn aan een sector. Zelfs mijn partner (werkend als kok of cateringmedewerker), die onlangs twee keer van werkgever wisselde, heeft nu binnen een kalenderjaar in drie sectoren gewerkt. Er was zelfs nog een serieus plan voor een bijbaan (als buschauffeur) in nog een andere sector. De gedachte dat je van schoolverlater tot pensioen binnen een sector zou blijven werken is net zo achterhaald als het idee dat je al die tijd bij een en dezelfde werkgever zou blijven.

Uitzendkracht opeens 10% duurder?

De CAO van de ABU voor uitzendkrachten is in verhouding tot de omgeving behoorlijk stabiel. Zolang iedereen zich maar aan de standaard van de CAO zou houden. Ik heb geen enkele berekening gezien die duidt op 10% loonkostenverschil, zoals gesteld in de Volkskrant. Wel is zeker dat grote uitzendbureaus shoppen voor de laagste premies werknemersverzekeringen. Dat is ongewenst en marktverstorend. Duim op voor Asscher dus.

Lees de smoezen van pensioenverzekeraar PMT om pensioenen te verlagen

Pensioenverzekeraars

Ik mis nog een belangrijke stap: de onwenselijke verkoop door pensioenverzekeraars bestrijden. De uitzendsector heeft een uitstekende pensioenregeling, die voor werknemers vele malen beter is dan die van PMT (pensioenverzekeraar in technische sector). Beperk daarom de wettelijke middelen van agressieve verkopers van PMT om kleine uitzendbureaus onder druk te zetten de extreem hoge premies van PMT bij uitzendkrachten in te houden.

Jeroen van Rossum, 13 juni 2017.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.

[../../_ENAD_adres.htm]