DNB voorzichtig met blockchain

Al een tijdje geleden plaatste ik kritische noten bij enthousiasme voor block chain, of in ieder geval voor block chain valuta zoals de Bitcoin. De technologie is nuttig, maar minder revolutionair voor de ontwikkeling van software dan SMS, blijft mijn stelling.

Ook DNB is (terecht) voorzichtig, maar met positieve blik zoekend naar nuttige toepassingen. Met experimenten zijn de kansen en risico´s onderzocht van een reeks varianten binnen de mogelijkheden die geboden worden door de technologie achter block chain.

Beveiliging kost veel elektriciteit

Voorlopig ziet DNB (De Nederlandsche Bank) nog wat beren op de weg. Je moet toch keuzes maken tussen aan de ene kant grotere risico´s op inbraak en diefstal, en aan de andere kant een energie (want elektriciteit) slurpende beveiliging. Van belang, want we willen geen betalingsverkeer waardoor ons nationale elektriciteitsverbruik verdubbelt.

Blockchain beschermt tegen DDoS aanvallen

Wel ziet DNB een goede reden om verder te zoeken naar mogelijkheden om block chain toe te passen in het betalingsverkeer: het wordt er moeilijker door om ons betalingsverkeer lam te leggen met een eenvoudige DDoS aanval.

 

Jeroen van Rossum, 9 juni 2018.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Bronnen

 

Achtergrond