Niet afschrijven op woningen?

Uit het land van de kleine feitjes.

Ymere is een woningcorporatie die, zoals zij zelf zegt, werkzaam is in de Amsterdamse metropool. Ymere verhuurt woningen voor gemiddeld € 541 per maand en dacht dat het aardig was om eens naar buiten te brengen hoe nuttig dat geld besteed wordt.

Meer dan 70% van de huur blijkt Ymere te besteden aan woningonderhoud en rentelasten.

Nieuwe woningen

Wat ik helemaal mis in de rapportage van Ymere: nieuwbouw of op zijn minst afschrijving op nieuwbouw.

Hoe kan dat? Was niet ooit een belangrijk doel van woningbouwverenigingen om nieuwe huizen te bouwen?

Regels voor hypotheekleningen

Of is het huidige beleid om nieuw gebouwde of verworven woningen zonder aflossing of afschrijving op de balans te zetten in de hoop of verwachting dat ze ooit voor een hoger bedrag verkocht gaan worden? Loop voor de grap eens als particulier met zoŽn verhaal bij een hypotheekbank binnen; overheidsregels dwingen de bank om je met zachte hand de deur uit te werken.

We hebben al voldoende woningen

Misschien zijn er gewoon geen nieuwe woningen gebouwd. Daar kan ik mij alles bij voorstellen in een land waar iedereen al ergens woont. In een land waar we allemaal tevreden achterover kunnen leunen, waar we politieke discussies over scheef wonen eenvoudig kunnen wegwuiven omdat het bij ons niet speelt.

 

Jeroen van Rossum, 4 juli 2018.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

 

Bronnen: