Vraag: inkomstenbelasting betalen in Nederland bij werken in Zambia voor een Duitse werkgever?Het gaat om het volgende- eerdaags ga ik werken in Afrika (oa Zambia en Swasiland). Mijn salaris zal worden betaald door een hulporganisatie vanuit Duitsland. Volgens het Duitse stelsel hoef ik geen belasting te betalen, maar aangezien ik NL'se ben, vraag ik me af of dit ook voor mij geldt. Het salaris is niet veel en het zou jammer zijn als er veel geld naar de belastingen zou gaan, terwijl ik niet in NL woon/ werk. Naast wat spaargeld heb ik geen bezittingen (als huis e.d.) in NL. Zou uitschrijven uit NL een optie kunnen zijn? Of, wat is uw advies- hoe kan ik dit het beste gaan regelen? En vooral, wat kan ik verwachten? J.M. te Lombok, Indonesia. |
Door Nederland is een groot aantal internationale belastingverdragen afgesloten met andere landen. De hoofdregel is dat inkomstenbelasting betaald wordt over salaris in het land waar gewerkt is, en dat inkomstenbelasting betaald wordt over spaargeld in het land waar wordt gewoond. Het verdrag dat Nederland heeft met Duitsland volgt die hoofdregel zonder meer.
Nu gaat u niet in Duitsland wonen of werken, maar u gaat werken in Zambia. Naar ik veronderstel heeft Duitsland een belastingverdrag met Zambia, waar in staat dat over salaris inkomstenbelasting betaald wordt in het land waar gewerkt wordt - Zambia dus. Theoretisch zou het kunnen dat het belastingverdrag tussen Nederland en Zambia anders luidt, maar dit lijkt mij onwaarschijnlijk - de voorkeur van Nederland kennende (als u het heel zeker wilt weten moet ik daar specifiek onderzoek naar doen). U mag er dus van uit gaan dat u over uw salaris geen belasting hoeft te betalen in Nederland. Voor dat laatste is wel van belang dat u in Zambia ook daadwerkelijk belasting betaalt over uw salaris.
Waar u belasting betaalt over uw spaargeld ligt veel complexer, vooral doordat er zo veel discussie mogelijk is over de vraag waar u woont. U verblijft weliswaar in Zambia, maar misschien zijn er goede argumenten voor een stellingname dat u in Nederland woont: als u een huis of kamer huurt in Nederland en of regelmatig naar Nederland komt om familie en vrienden te bezoeken.
Nu heeft het niet alleen nadelen, maar ook voordelen om inkomstenbelasting te betalen in Nederland. Wel inkomstenbelasting betalen in Nederland betekent dat u te zijner tijd niet gekort wordt op een door Nederland uit te betalen pensioen van de AOW; voor ieder kalenderjaar waarin u geen Nederlandse inkomstenbelasting betaalt wordt u gekort met 2% van de normale AOW - heeft u dan voldoende eigen pensioen opgebouwd om dat te compenseren?
Een volledige uitkering AOW voor een alleenstaande is 12.718 Euro in 2008, dus per jaar geen inkomstenbelasting betalen in Nederland wordt u voor jaarlijks 255 gekort. Een in Nederland levende vrouw die nu 40 jaar oud is zal gemiddeld waarschijnlijk 82 jaar oud worden. Als we geen rekening houden met rente kost een jaar geen inkomstenbelasting betalen in Nederland u dus vermoedelijk 4.324 Euro pensioenreserve. Houden we wel rekening met 3% tot 4% rente per jaar, dan zal het u eerder tweeduizend Euro kosten.
Bedragen heeft u mij niet geschreven. Voor wat betreft uw spaargeld betaalt u in Nederland jaarlijks 1,2% inkomstenbelasting over het volledige saldo (maar wel na aftrek van een vrijstelling van 20.315 Euro in 2008). Indien uw salaris minder dan 17.579 Euro per jaar is, betaalt u daar in Nederland 33,6% inkomstenbelasting over in 2008.
Ook als u in Zambia belasting betaalt, mag u er (in verband met uw AOW) voor kiezen toch belasting te betalen in Nederland. Maar nu de belangrijkste grap: als u voor de Belastingdienst voldoende gemotiveerd heeft dat u in Nederland woont, krijgt u een belastingkorting van 2.074 Euro als algemene heffingskorting en wordt het belastingpercentage dankzij een arbeidskorting verlaagd tot 31,842% over de eerste 8587 Euro en tot 21,17% over het meerdere tot 17.579 Euro per jaar. Bij een salaris van 17.579 zou u per saldo dus 2.563 Euro belasting moeten betalen, terwijl u tot 6.514 Euro salaris in het geheel geen belasting betaalt. Helaas kunnen heffingskortingen nooit leiden tot een belastingteruggave.
© Jeroen van Rossum, 5 september 2008.